Hoe kon het gebeuren dat deze talentvolle 17-jarige jongen een einde aan zijn leven maakt?

Vorig jaar hebben we voor een gemeente een Prisma calamiteitenonderzoek gedaan naar een suïcide van een jongen die in beeld was bij jeugdhulp. Als een calamiteit plaatsvindt dan doen jeugdhulpverleners hier altijd onderzoek naar om ervan te leren voor soortelijke gebeurtenissen. Hieronder de casus en de leer- en verbeterpunten.

De jongen wilde componist worden, maar werd niet toegelaten op de gewenste vervolgopleiding. Hij kreeg daar te horen dat hij geen talent had. Hij trok zich terug en kreeg conflicten thuis.

Zijn ouders zochten namens hun zoon hulp bij het wijkteam. Eigenlijk wilde hij niet, maar hij bewoog mee. Hij kreeg een indicatie en mocht zelf een hulpverlener uitkiezen die geschikt leek. Het werd een coach. Die coach had geen wachtlijst en een leuke website. Het was een vlotte man die jongeren begeleide bij het versterken van zelfbeeld en eigen regie. Tijdens de coaching ging de zoon ging steeds meer uit contact thuis. De coach hield het contact met de ouders af. Hij was er alleen voor de jongen.

De bezorgde ouders zochten  contact met school en de huisarts, maar omdat hun zoon al bijna 17 was en hij op dat moment geen contact wilde met zijn ouders werden zij niet betrokken.De huisarts wilde wel verwijzen naar de ggz, maar dan moest zoon wel meekomen.

De zorgen van ouders namen toe omdat zoon alleen nog op zijn kamer zat, in het donker, druk was met zijn laptop en volledig uit contact. Ouders trokken aan de bel bij school, huisarts en coach. Daar kregen ze de boodschap zich niet bemoeien en hun zoon los te laten omdat hij op eigen benen wilde staan. Ten einde raad lukte het de ouders om met hulp van familie een intake te regelen bij de ggz. Dat kwam te laat. De jongen maakte daags voor de intake een einde aan zijn leven.

Wat ging hier mogelijk mis?

Add a comment


OP ZOEK NAAR SLIMME EN DUURZAME OPLOSSINGEN?

Move professionals is een bureau voor organisatie- en veiligheidsvraagstukken in de zorg, de jeugdzorg, het maatschappelijk domein en het onderwijs. We bieden organisatieadvies, PRISMA+ 8-Stappenmodel© voor calamiteitenonderzoek, extern voorzitter calamiteitenteam, PRISMA+ training, PRISMA InComPact© training en coaching on the job.

 Snel iemand nodig? Bel ons op 030-2072321 of neem contact met ons op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 1. Veelgestelde vragen over calamiteitenonderzoek
 2. Wet Zorg en Dwang (WZD)
 3. Wet verplichte GGZ (Wvggz)
 4. Valrisico
 5. Beroepsgeheim en het doorbreken ervan
 6. Kwaliteit, veiligheid en toezicht in het sociaal domein
 7. Medicatieveiligheid
 8. Geweld in de zorg en het sociaal domein
 9. Zelfdoding
                         
 
 1. Calamiteitenonderzoek
 2. Calamiteitenonderzoek in Jeugdzorg en Veilig thuis
 3. Externe onafhankelijke voorzitter calamiteitenonderzoek
 4. Klachtenonderzoek en onderzoek burgermeldingen
 5. Meldingen Wvggz en Wzd
 6. Andere Prisma onderzoeken
 7. Ondersteuning kleine zorgaanbieders bij de invoering Wkkgz
 8. Interim beleidsadvies zorgbeleid
 9. Organisatieadvies en organisatieontwikkeling
 10. Kwaliteitsmanagement
 11. Trainingen calamiteitenonderzoek en leren van incidenten (vrij van BTW zie ons kwaliteitskader M'academy)
 12. Werkplekleren (vrij van BTW zie ons kwaliteitskader M'academy)

 

Contact 

 • Secretariaat | Kantoor | Trainingslocatie
 • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • 030-2072321
 • Christiaan Krammlaan 2
 • 3571 AX Utrecht
 • Contactgegevens

Bedrijfsgegevens