Professioneel onafhankelijk Prisma calamiteitenonderzoek in de langdurige zorg
Langdurige zorg is de naam die gegeven wordt aan de zorg voor mensen die blijvend intensieve zorg of toezicht nodig hebben. Het is 24 uurs zorg voor kwetsbare ouderen, mensen met een handicap en mensen met een psychische aandoening. Deze zorg is geregeld in de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze zorg wordt geleverd door zorgaanbieders in verpleeghuizen, in zorgcentra, In de instellingen voor mensen met een handicap, in beschermd wonen voorzieningen, in gezinshuizen en in de psychiatrie. De langdurig zorg valt onder de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg). In die Wet staat dat een zorgaanbieder calamiteiten melden moet melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
Move professionals is een onafhankelijk onderzoeksbureau voor Prisma en Sire calamiteitenonderzoeken in de langdurige zorg. Wij hebben kennis over incidenten en calamiteiten in de langdurige zorg en calamiteitenonderzoek. Wij zijn snel inzetbaar. Kom met ons in 🔗contact
Wat is een calamiteit in de langdurige zorg?
Op de website van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) staat: Een calamiteit is een niet beoogde (niet bedoelde) of onverwachte gebeurtenis die betrekking heeft op de kwaliteit van de zorg en die tot een ernstig schadelijk gevolg voor of de dood van een client heeft geleid. Een ernstig schadelijk gevolg gaat zowel om ernstige lichamelijke als of psychische schade. Deze en andere vragen beantwoorden we ook op onze pagina 🔗 veelgestelde vragen over Prisma onderzoek
Calamiteitenonderzoek in de langdurige zorg: goed vooronderzoek
Soms is niet duidelijk of een ernstige gebeurtenis een calamiteit is in de zin van de wet. Een zorgaanbieder heeft dan 6 weken de tijd om dit zelf te onderzoeken, voordat het gemeld wordt als calamiteit bij de Inspectie de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Wij adviseren, begeleiden & ondersteunen bij het inrichten en uitvoeren van dit vooronderzoek. Desgewenst stellen wij hiervoor in overleg met uw interne commissie een kort verslag van bevindingen op met daarin onze conclusie. Wij kunnen een vooronderzoek onafhankelijk voor u uitvoeren. Meer lezen: 🔗Prisma Vooronderzoek
Voorbeelden van calamiteiten in de langdurige zorg
- Valcalamiteiten met ernstig schadelijk gevolg
- Verslikking met ernstig schadelijk gevolg
- Calamiteiten met medicatie, bijvoorbeeld onjuiste medicatie
- Geweld tussen cliënten, bijvoorbeeld seksueel grensoverschrijdend gedrag
- Geweld in de zorgrelatie (geweld van een hulpverlener naar een cliënt)
- Een (tentamen) suïcide van een cliënt
Prisma ketenonderzoek in de zorg, calamiteitenonderzoek netwerkzorgmelding
Zorg wordt allang niet meer verleend binnen de grenzen van één organisatie. Heel vaak zijn meerdere organisaties (ketenpartners) betrokken. Ook mantelzorgers en vrijwilligersorganisaties zijn vaak betrokken bij de zorg en daarmee ook bij een calamiteit. Het verdient de voorkeur om een calamiteit gezamenlijk te onderzoeken en deze gezamenlijk te melden. Hiervoor is het wenselijk. dat de zorgorganisatie die de regie voert binnen de keten, de melding doet en de regie neemt in het opstarten van het onderzoek en hierbij de ketenpartners betrekt. Er zijn verschillende manieren waarop dit gedaan kan worden. Meer informatie over een ketenonderzoek of een netwerkzorgmelding is te vinden op: 🔗Prisma ketenonderzoek, netwerkzorgmelding.
Prisma en Sire calamiteitenonderzoek of onderzoek naar geweld in de zorg en zorgrelatie in de langdurige zorg
De adviseurs van Move professionals zijn breed inzetbaar om verschillende rollen in het calamiteitenonderzoek in de langdurige zorg te vervullen zoals:
- geheel onafhankelijk calamiteitenonderzoek als de capaciteit in de organisatie tijdelijk niet voorhanden is;
- onafhankelijk extern voorzitter voor de waarborg van de onafhankelijkheid, de objectiviteit en de kwaliteit;
- begeleiden en coachen van een interne commissie voor de waarborg van het versterken van de onderzoeksvaardigheden van de commissieleden en het leren op de werkplek.
Coaching van uw interne calamiteitencommissie door een externe voorzitter
Externe ondersteuning van uw eigen interne calamiteitencommissie levert een belangrijke bijdrage aan het leren van uw eigen medewerkers in de praktijk. Externe ondersteuning helpt uw medewerkers theorie en praktijk te verbinden en borgt de onafhankelijkheid van het onderzoek. Wij bieden een deskundige blik en vergroten uw interne professionele deskundigheid. Het is leren in de praktijk en het is slim en duurzaam. Onze externe ondersteuning kan bestaan uit: coaching on the job van uw interne commissie, extern voorzitterschap of leerbijeenkomsten en begeleide intervisie.
Calamiteitenonderzoek in de landurige zorg - Prisma analyse
Om te weten hoe de calamiteit kon plaatsvinden wordt een calamiteitenonderzoek uitgevoerd. Om te waarborgen, dat het onderzoek betrouwbaar en valide is, wordt gebruikt gemaakt van een onderzoeksmethode. De Prisma methode, soms gecombineerd met de Sire methode is een vaak toegepaste methode, die de onderzoeker breed en diep laat kijken naar een calamiteit of incident. Deze methode is door Move professionals: specialist in veilige zorg & calamiteitenonderzoek doorontwikkeld zodat deze ook toepasbaar is voor een onderzoek waarbij meerdere ketenpartners zijn betrokken, zoals in de ambulante zorg en jeugdzorg. Prisma is een afkorting voor 'Prevention Recovery Information System for Monitoring and Analysis'. We leggen graag uit, wat dit in de praktijk betekent. De Prisma methode is een methode om systematisch onderzoek te doen. De methodiek is gebaseerd op het feit, dat er vrijwel altijd meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan van incidenten. Het onderzoek is gericht op het identificeren van die factoren. Een Prisma analyse is gericht op het vaststellen van de samenhang en volgorde van factoren, die gezamenlijk hebben geleid tot het incident. Meer uitleg over de Prisma methode en de Sire methode is te lezen in onze 🔗 folder.
Prisma onderzoeksrapport met aanbevelingen en adviezen
De bevindingen uit het onderzoek worden na een Prisma analyse vastgelegd in een rapport, dat we binnen de gestelde termijn van 8 weken opleveren. Hierin doen we ook aanbevelingen en geven we adviezen over hoe het incident, de calamiteit en/of het geweld in de zorgrelatie in de toekomst kan worden voorkomen. Onze rapportages zijn feitelijk en neutraal, belichten de context waarin de calamiteit plaatsvond en geven een beeld van het samenspel van factoren waarbinnen de calamiteit plaatsvond. Onze rapportages zijn AVG proef en dragen bij aan een rechtvaardige cultuur waarin geleerd wordt. Feitelijke onjuistheden worden door ons altijd in de rapportage aangepast. Wij geven u advies over hoe u kunt omgaan met conclusies of aanbevelingen in de rapportage ook naar familie toe en ook als het gaat om het stellen van prioriteiten daarin. We sluiten daarbij altijd aan bij uw visie en lopende trajecten en ontwikkeling in de organisatie.