Leertrajecten incidenten en calamiteiten in de (jeugd)zorg - Move professionals
De leertrajecten voor de jeugdzorg, de langdurige zorg en het sociaal domein van Move professionals
Vanaf 2024 doen we het anders! Al onze trainingen worden altijd goed gewaardeerd en beoordeeld (met gemiddeld een 8,5), maar er waren twee terugkerende verzoeken: ‘kunnen meer mensen (alleen) de e-learning volgen?’ En ook: ‘we willen nog meer oefenen’. Om aan deze vragen tegemoet te komen zijn we gestopt met de klassieke trainingen waarbij deelnemers in één of twee dagen tijd veel informatie en praktijkoefeningen in korte tijd moeten verwerken.
In plaats daarvan hebben we leertrajecten met bouwstenen ontwikkeld, waarbij er de keuze is om één of meer bouwstenen te doorlopen én waarbij in de leertrajecten het actief leren in – en met de eigen praktijk centraal staat.
Onze leertrajecten zijn speciaal voor organisaties in de Jeugdzorg en Veilig Thuis, de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, de GGZ, verslavingszorg, beschermd wonen en het sociaal domein. Elk leertraject kent nu twee onderdelen:
- De basis e-learning
- Het praktijktraject: het oefenen in de eigen praktijk met de methodiek, onder de deskundige online begeleiding en coaching van een ervaren onderzoeker.
Deelnemers die het praktijktraject willen volgen, doorlopen altijd eerst de e-learning, maar de e-learnings kunnen ook los worden gevolgd.
Welke leertrajecten kunnen worden gevolgd bij Move professionals?
Move professionals biedt 3 leertrajecten aan: 1. Prisma revriew; 2. Prisma plus basistraject 8 stappenmodel voor calamiteitenonderzoek; 3. Leertraject Prima plus verdiepingstraject voorzitter en penvoerder. Hieronder vertellen we over deze 3 leertracten.
1. Leertraject Prisma Review: rechtvaardig leren van incidenten
De Prisma Review© methode is speciaal ontwikkeld om incidenten en fouten in de eigen organisatie rechtvaardig, dat wil zeggen recht doend aan de complexe omstandigheden, en op professionele wijze te bespreken en te analyseren in teamverband. In tegenstelling tot bij een Prisma calamiteitenonderzoek, gaat het hier juist wel om direct betrokkenen bij een incident. Dat kan een zorgteam of behandelteam zijn, maar ook ketenpartners en verschillende disciplines kunnen deelnemen aan een Prisma Review.
Welke varianten zijn er voor de Prisma review?
De Prisma review bieden we aan in twee varianten.
- De Prisma review basis waarin deelnemers de uitgebreide e-learning doorlopen. Deze e-learning is geschikt voor alle medewerkers in de zorg die zich willen bekwamen in het professioneler omgaan met risico’s en incidenten in het eigen team. Deze kan incompany voor maximaal 10 deelnemers tegelijk worden ingekocht.
- Het praktijktraject (train-de-begeleider) waarin we deelnemers leren een Prisma review in de eigen organisatie te houden (begeleiden). Deze training is geschikt voor medewerkers die in elk geval de e-learning bij Move professionals hebben doorlopen en enige ervaring hebben in het begeleiden van teams. Deze online incompany bijeenkomsten met een trainer staan open voor maximaal 6 deelnemers.
Meer weten? Of een gerichte offerte ontvangen? 🔗 Neem gerust contact met ons op. of bekijk onze Folder Prisma review voor het rechtvaardig leren van incidenten in de zorg
2. Leertraject Prisma plus basistraject 8 stappenmodel voor calamiteitenonderzoek
In dit leertraject besteden we nadrukkelijk aandacht aan zowel de kennis als de vaardigheden als de beroepshouding. Je krijgt de kennis aangereikt om een Prisma plus calamiteitenonderzoek uit te kunnen voeren. Je ontwikkelt een basis om de onderzoekstappen gestructureerd te doorlopen en om de Prismavisie en het onderzoeksproces te bewaken en hierover naar direct betrokkenen te communiceren. Je werkt aan een neutrale en onafhankelijk beroepshouding die waarderend is en die de impact van de calamiteit op alle betrokkenen erkent.
Welke varianten zijn er voor het Prisma plus basistraject 8 stappenmodel voor calamiteitenonderzoek
Het leertraject Prisma plus basistraject 8 stappenmodel voor calamiteitenonderzoek bieden we aan in twee varianten.
- De uitgebreide Prisma plus e-learning kan door 10 deelnemers worden doorlopen en omvat een compleet pakket aan modules, oefeningen, filmpjes en praktijkopdrachten en extra’s, zoals formats voor onder andere de oorzakenboom en de tijdlijn om een calamiteitenonderzoek uit te kunnen voeren. Na het afronden van de e-learning ontvangen de deelnemers een certificaat.
- Praktijk onderzoek. Deelnemers bereiden voor deze training een eigen onderzoekscasus voor, als een onderzoekscommissie. Ter voorbereiding ontvangen deelnemers een stappenplan waarmee ze zelf een onderzoeksopzet maken. De uitgewerkte opdracht is input voor de eerste online bijeenkomst met de trainer. Daarna gaan deelnemers daadwerkelijk onderzoek doen in de eigen praktijk onder begeleiding van een ervaren onderzoeker. Actief leren in de realistische praktijk met coaching on the job dus.
Meer weten? Of een gerichte offerte ontvangen? 🔗 Neem gerust contact met ons op.
3. Leertraject Prima plus voor voorzitter en penvoerder bij calamiteitenonderzoek
Het leertrajct Prisma plus verdiepingstraject voorzitter en penvoerder is nadrukkelijk bedoeld voor ervaren calamiteitenonderzoekers die verdieping zoeken. Meestal zijn er enkele medewerkers die in de eigen organisatie een onderzoek trekken e/o de rapporten schrijven. Dat is een hele klus. Om deze onderzoekers te ondersteunen bieden wij in dit leertraject handvatten voor de eigen positionering, het bewaken van de onafhankelijkheid, en het ‘smeren’ en versoepelen van een onderzoeksproces. Maar ook en vooral: hoe borg je dat de lessen ook daadwerkelijk geleerd kunnen worden?
Welke varianten zijn er voor Prisma plus voor voorzitters en penvoerder bij calamiteitenonderzoek
Prisma plus voor voorzitters en penvoerders en andere ervaren onderzoekers bieden we aan in twee varianten.
- De uitgebreide Prisma plus e-learning kan door 6 deelnemers worden doorlopen en omvat een compleet pakket aan modules, oefeningen, filmpjes en praktijkopdrachten. Updates van de juridische kaders in uw betreffende sector, en expliciete aandacht voor de specifieke rol van voorzitter en/of penvoerder; positionering, organisatie sensitiviteit en rechtvaardig onderzoek doen.
- Praktijkonderzoek vanuit de rol van voorzitter en/of penvoerder. Deelnemers krijgen coaching on the job bij een inspectie onderzoek. Zij stellen zelf een commissie samen en doen zelf onderzoek, onder supervisie en coaching van een ervaren onderzoeker. Naast de (online) bijeenkomsten met de commissie, ontvangt de penvoerder een rapportage format en zal de trainer ook grondig feedback geven op de conceptrapportage.
Meer weten? Of een gerichte offerte ontvangen? 🔗 Neem gerust contact met ons op.