Beschermd wonen in Wet langdurige zorg (Wlz)
Beschermd wonen en de Wet langdurige zorg (Wlz)
Mensen met een (ernstig) psychiatrische aandoening die permanent zorg en ondersteuning nodig hebben, hebben vanaf 1 januari 2021 toegang tot de Wet langdurige zorg (Wlz). In onderstaande tabel (Movisie), wordt het onderscheid tussen de verschillende wetten helder uitgelegd.
WMO |
ZVW |
|
WLZ |
De WMO en de ZVW gaan ervan uit dat mensen, met ondersteuning, structuur in hun leven kunnen brengen en dat ze (op den duur en al dan niet met ondersteuning) zelfstandig kunnen wonen. De Wlz is daar niet op gericht, maar heeft wel aandacht voor de ontwikkeling van cliënten binnen hun mogelijkheden. Zij hebben blijvend behoefte aan de zorg zoals bedoeld in de Wlz. |
De Wlz is bedoeld voor mensen die hun leven lang permanent toezicht nodig hebben (begeleidend wonen), of 24 uur per dag zorg in de nabijheid omdat zij niet in staat zijn op relevante momenten ernstig nadeel te voorkomen. mensen met een somatische of psychogeriatrische aandoening of beperking hadden al eerder toegang tot de Wlz. |
Doelgroep mensen met (ernstig) psychiatrische aandoening & Wet langdurige zorg (Wlz)
Onafhankelijke cliëntondersteuning
Er zijn onafhankelijke clientondersteuners die werken vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en die aangeboden wordt via de gemeente. En er bestaan onafhankelijke clientondersteuning vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Deze wordt aangeboden via het zorgkantoor in de regio en is beschikbaar voor mensen die al beschikken over een Wlz-indicatie. Movisie heeft een themakaart gemaakt over de overgang van de Wmo naar de Wlz en waarom onafhankelijke cliëntondersteuning daarin zo belangrijk is.
De Wet langdurige zorg (Wlz) is er voor mensen die blijvend permanent toezicht nodig hebben of 24 uur per dag zorg in de nabijheid nodig hebben. Voor het leveren van verblijfszorg geldt voor alle zorgprofielen dat een zorgaanbieder moet kunnen aantonen op welke wijze het permanente toezicht of de 24 uur per dag zorg in nabijheid in de zorginstelling geregeld wordt.
De zorgaanbieder moet omschrijven:
- hoe het toezicht adequaat ingericht is;
- hoe een alarmsysteem (ter ondersteuning) ingezet wordt;
- hoe wordt omgegaan met alarmopvolging, gedurende de dag, avond en nacht, met direct back-up van collega’s.
Dit betekent bijvoorbeeld dat er altijd iemand aanwezig is die met zijn of haar kennis en vaardigheden aansluit bij de (zorg)vragen en (zorg)behoeften van de klanten en bevoegd en bekwaam is voor de vereiste zorgtaken. De wijze waarop het toezicht ingericht is, zal per doelgroep en per locatie verschillen en moet continu afgestemd worden op de bewoners. Voor de bestaande bewoners moet een zorgaanbieder in het zorgplan opnemen hoe het toezicht ingericht is.
Melden van calamiteiten en calamiteitenonderzoek bij beschermd wonen
Vanuit de Wlz is de Wkkgz van toepassing. Deze wet gaat over goede zorg, openheid over fouten en incidenten en de bereidheid daarvan te leren. Ook een zorgvuldige omgang met klachten in de zorgverlening wordt in de wet geregeld. Het toezicht en de meldplicht bij calamiteiten is geregeld in de wet. Vanuit de meldplicht bij calamiteiten komt ook het uitvoeren van calamiteitenonderzoek.
Toezicht beschermd wonen en het melden van calamiteiten
- Melden van calamiteiten
- Toezicht beschermd wonen
- Toezicht beschermd wonen voor cliënten met een forenische zorgtitel (zie antwoord 8)
De Wet verplichting geestelijke gezondheidszorg voor cliënten beschermd wonen
Tips voor de overgang van de WMO naar de Wet langdurige zorg
- Over de overgang van WMO naar de Wet langdurige zorg (Wlz) (artikel uit Movisie)
Doorontwikkeling beschermd (thuis) wonen
- Doorontwikkeling beschermd wonen en maatschappelijke opvang (oktober 2020)