Prisma onderzoek geweld in de zorgrelatie
Onderzoek naar geweld in zorgrelatie via Prisma methode
Move professionals heeft veel ervaring met het uitvoeren van methodisch en systematisch Prisma onderzoek naar geweld in de zorgrelatie en de jeugdzorg. Geweld is in de (jeugd)zorg kan gaan om seksueel misbruik, ontucht en allerlei vormen van mishandeling of dwang door een professional of door een medecliënt of jongere. We werken integer en discreet. In het onafhankelijk Prisma onderzoek kijken we naar de kwaliteit en veiligheid van de zorg voorafgaand, tijdens en na de gemelde situatie. Daarnaast kijken we wat een zorgaanbieder heeft gedaan of gaat doen om de kwaliteit te verbeteren (het leereffect) en om de kans op herhaling te verkleinen (preventie).
Move professionals doet ook Prisma onderzoek naar gebeurtenissen in de (jeugd)zorg waarbij sprake is van geweld op de werkvloer.
Preventie van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag
De gevolgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in een (jeugd) zorgorganisatie of bij een zelfstandige zorgverlener zijn groot. Daarom is preventie van seksueele grensoverschrijdend gedrag belangrijk, dat verkleind het risico op die grensoverschrijding. Meer lezen over hoe de IGJ hiermee omgaat:
- Toezichtvisie IGJ op een veilige zorgrelatie
- Toezicht op seksueel grensoverschrijvend gedrag
- Bewustwording van de grenzen van seksueel grensoverschrijdend gedrag
Geweld in zorgrelatie melden bij IGJ voor zorgaanbieders in Wet langdurige zorg (Wlz)
Situaties waarbij sprake is van geweld in de zorg (waaronder seksueel misbruik) moet u onverwijld melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Dat is vastgelegd in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (WKKGZ) in artikel 11, eerste lid, aanhef en onder b.
Bij geweld in de zorgrelatie gaat het om:
-
Geweld van een zorgverlener jegens een cliënt.
-
Het geweld van een ander persoon die werkt binnen of in opdracht van de zorginstelling jegens een cliënt.
-
Geweld tussen cliënten onderling als zij beiden minimaal een dagdeel in een zorginstelling verblijven.
Meer informatie over geweld in de zorgrelatie op de website van de IGJ
Geweld in jeugdzorg melden bij IGJ
Jeugdhulpaanbieders kunnen agressie in de zorg melden via Jeugdhulpaanbieders: melden geweld
Ernstig geweld in zorgrelatie tussen jongeren melden bij IGJ
Zorgaanbieders zijn verplicht ernstig geweld (agressie) in de zorgrelatie tussen cliënten direct bij de IGJ te melden en te (laten) onderzoeken. Het geweld is in ieder geval ernstig te noemen als:
- een medische en/of psychologische dan wel gedragskundige behandeling van het geweld noodzakelijk was, blijkend uit een consult bij een zorgverlener, en/of;
- sprake van een politie-interventie, dan wel een aangifte bij de politie of het openbaar ministerie.
Bij twijfel of er sprake is van een situatie van geweld, dat afzonderlijk dient te worden gemeld, adviseert de inspectie dit te melden. Zorgorganisaties hoeven situaties van minder ernstig geweld tussen cliënten onderling dus niet meer te melden, maar zij moeten deze nog wel registreren.
Leidraad veilige zorgrelatie
Ook is het van belang, dat een organisatie afspraken maakt over hoe grensoverschrijdend gedrag kan worden voorkomen en wat te doen als het onverhoopt toch vóórkomt. De Leidraad Veilige zorgrelatie geeft aanbevelingen en handvatten voor het maken van deze afspraken. De Leidraad is onlangs geactualiseerd. Op www.veiligezorgrelatie.nl vindt u meer informatie.
Grensoverschrijdend gedrag in de zorg (GOG)
Grensoverschrijdend gedrag in de zorg (GOG) vindt plaats op psychologisch, fysiek, seksueel, financieel en materieel vlak. Bewust en onbewust. Het gaat over wat je doet, maar ook over wat je niet doet, zoals te weinig hulp bieden. Het heeft bijna altijd te maken met machtsmisbruik.
- Meer informatie over grensoverschrijdend gedrag in de zorg
Seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg (SGOG)
- Meer informatie over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg
Ontslagmelding wegens ernstig disfunctioneren / Melden bij IGJ
Een ontslagmelding van een zorgverlener wegens ernstig disfunctioneren, is een signaal voor de IGJ om nader onderzoek te doen. Als de IGJ op basis van eigen onderzoek vaststelt dat een zorgverlener een gevaar vormt voor cliënten of de zorg, kan de IGJ deze persoon opnemen in een register. De persoon blijft dan vijf jaar in het register staan. Dit register is toegankelijk voor zorgaanbieders, die navraag doen in het kader van de vergewisplicht.